Hra s ockom je tak trochu iná zábava

Hoci mama trávi väčšinu času doma s deťmi osamote a stará sa o ne po všetkých stránkach, je pre deti vrcholom dňa moment, kedy sa domov vracia ocko. Určite dobre poznáte situáciu, keď v zámku začujete dlho očakávané rinčanie kľúčov a vaše dieťa sa zbesilo rúti s rozžiarenými očkami do náručia svojho ocka.  

Toto vnímanie sa v našich očiach zdá, ako nespravodlivé, ale takéto reakcie detí nie sú nezvyčajné a dajú sa veľmi jednoducho a logicky zdôvodniť. Ocko je záruka zábavného a hlavne neviazaného programu, pozostávajúceho od všemožného vyhadzovania do vzduchu, zápasenia, naháňačiek, až po sofistikované hry na profesie, či iné spoločenské hry. Nižšie si povieme, aké hračky by vášmu drobcovi nemali chýbať, ak sa chcete uchádzať o titul najlepší ocko.

Podporte detský zmysel pre pohyb

Hry vonku sú vždy zábava. Najmä s ockom po boku a to z dôvodu, že mamy majú sklon k prehnanej opatrnosti a naopak otcovia sa nemajú problém blázniť so svojimi ratolesťami, aj niekoľko hodín. Prostredníctvom väčšej voľnosti, ktorú deťom otcovia ponúkajú sa deti skôr naučia odhadovať riziká, aj keď je s nimi občas spojená aj bolesť ktorú pri deťoch nemôžeme nazvať inak, ako nevyhnutná skúsenosť.

Medzi praktické hračky na von, patria určite pieskoviská. Plastové pieskoviská v tvare mušle pozná každý z nás. Sú ľahko prenosné a viete ich jednoducho prikryť v prípade nepriaznivého počasia, aby vám piesok nezmokol a vy ste boli okamžite pripravený na stavanie hradov, alebo hru na stavebníkov s rôznymi sklápacími autami. Druhou možnosťou sú väčšie drevené pieskoviská, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj detská šmýkačka a množstvo rôznych formičiek a hračiek do piesku.


Hojdačka je nestarnúca klasika, ktorou nikdy nič nepokazíte a užijete si hodiny a hodiny spoločnej zábavy. Preto myslite aj na známe porekadlo: Postav dom, zasaď strom.  Srdce každého dieťaťa poskočí radosťou, ak bude mať v garáži zaparkovanú vlastnú motorku, alebo nablýskané auto. Nie nebojte sa pokuty za rýchlosť vám tak skoro neprídu. Ide o špeciálne elektrické vozidlá motocykle, rôznych tvarov a veľkostí, s možnosťou usadenia aj dvoch detí. Dĺžka prevádzky je približne 1,5-2 hodiny a za tento čas sa aj z vášho dieťaťa stane nový Lewis Hamilton, prípadne Valentino Rossi.  

Každé dieťa by sa malo, ale učiť postupne a preto predtým, ako ho posadíte za volant myslite aj na správnu detskú motoriku pre ktorú sú multifunkčné odrážadlá, alebo detské trojkolky ideálne. Ak si vaše dieťa dostatočne verí a je neúnavné, kolobežka je preňho to pravé a určite si jednu zaobstarajte aj vy. Verte nám, jazda na nich vás pohltí a vaše dieťa vo vás uvidí potrebný vzor.

Ak prší, netreba mať hlavu v smútku

Nie vždy je ideálne počasie, ročné obdobie, prípadne chodí ocko domov z práce neskoro večer, to ale nie je dôvod na to, aby ste si nemohli spoločne užiť množstvo zábavy. Hry na profesie sú skvelou zábavou nielen pre vaše dieťa, ale aj mnohí ockovia si určite budú chcieť splniť svoje detské sny. Veď povedzte, kto by nechcel mať doma vlastný obchod, kozmetický salón, alebo dielňu?

Ak máte doma princeznú bábika bude vždy vrcholom ich záujmu. Dnes je možné kúpiť rôzne luxusné bábiky, prípadne rôzne hovoriace a spievajúce bábiky. Fantázií sa medze nekladú ani pri výbere rôznych doplnkov, ako sú kolísky, jedálenské stoličky, hojdačky a najmä kočíky pre bábiky. Rovnako, ako pri výbere bábiky máte na výber z rôznych veľkostí , tvarov a najmä použitia. Športové kočíky sú vhodné pre väčšie bábiky na spoločné prechádzky a hlboké vaničky využijete najmä pri hre s bábikou-batoľaťom.

Deti milujú čas strávený so svojimi rodičmi. Vaše dieťa by sa malo zapájať do rôznych spoločných aktivít.  Ak si v tomto smere neviete poradiť pomôžu vám rôzne edukačné hračky, alebo spoločenské hry. Poskladať puzzle, alebo obrázkové kocky, so svojim ockom dodá vášmu dieťaťu pocit dobre odvedenej práce a popri tom, sa vaše dieťa učí malými krokmi napredovať k stanovenému cieľu.

Hrať sa treba od mala

Hra s bábätkami je veľmi špecifická a mnohým ockom robí vrásky už len pomyslenie na hru s bábätkom s ktorým sa nemôžu naháňať, vyhadzovať ho a robiť rôzne iné nezbednosti. Treba myslieť na to, že bábätká do istého veku iba spoznávajú Svet okolo seba a preto im treba prispôsobiť hračky, s ktorými sa vedia zabaviť. Najväčšiu radosť bábätkám robia hračky, ktoré vydávajú rôzne zvuky, sú tvarovo a materiálovo zaujímavé.

Medzi také určite patria aj hrkálky. Hrkálky majú rôzne tvary, sú vyrobené z rôznych materiálov a majú aj rôzne použitie. Medzi obľúbené patria určite hryzátka, ale aj plyšové hrkálky. Hračky pre bábätká vyberajte s dôrazom na ich bezpečnosť. Každé bábätko ocení kolotoč plyšovými zvieratkami nad svoju postieľku no napríklad aj madlo s plyšovými hračkami, ktoré dieťatko zabaví počas spoločnej prechádzky.

Bábätká sú veľmi jednoduché, potrebujú vnímať rôzne zvukyvibráciehracie deky majú oboje. Výber necháme len na vás.

Ako sme si spomínali v blogu: Všetko, čo potrebuje čerstvá mamička, niektoré bábätká nemajú kúpanie v láske. Preto treba deťom pobyt vo vode čo najviac spríjemniť a v tom vám určite pomôžu hračky určené do vody. Kačičky, rybičky, sitká, Výber je široký a ak sa vám bábätko podarí vo vode zabaviť kúpanie si zamiluje a vytvorí rituál z ktorého budete mať radosť aj vy.

Staršie deti do jedného roka určite ocenia, klasické drevené hračky. Okrem toho, že majú robustnú konštrukciu a majú rozmerovo väčšie diely, sú príjemné na dotyk a pomáhajú deťom v získavaní správnej motorikycitu v prstoch.


Otcovia sa vedia do role spoluhráča intenzívne vžiť a preto majú občas mamy pocit, že majú v dome ďalšie dieťa. Občas sa môže stať, že sa otcovia až priveľmi vžijú do hryzabudnú na svojho spoločníka, alebo si chcú plniť svoje vlastné sny z detstva a tak sa môže stať, že vaše bábätko dostane na prvé narodeniny autíčko na ovládanie. Otcovia v hre s dieťaťom často unikajú do iného – bezstarostného sveta a vracajú sa k príjemným spomienkam z vlastného detstva.

Malá rada na záver   

Energiu a čas, ktorý otcovia venujú svojim deťom využite, na chvíľku oddychu, stretnutie s kamarátkou, alebo nákupy v meste a začleňte svojho partnera do spoločnej starostlivosti o dieťa. Vaše dieťa si bude užívať čas so svojim ockom a večný chlapec ocko sa priučí troche zodpovednosti.