Všetko, čo potrebuje čerstvá mamička

Počúvate veľa zvedavých otázok zo všetkých strán svojho okolia? Blíži sa Váš veľký deň a Vám v hlave čoraz častejšie vŕta  jedna otázka? Mám naozaj všetko? Prinášame Vám praktický zoznam toho, čo všetko by mala obsahovať výbava pre Vaše bábätko.

Drobček ktorého onedlho privítate na tomto Svete potrebuje skutočne pestrý zoznam vecí. Ich hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby ste po narodení a prvých mesiacov mali všetko potrebné po ruke.

V konečnom výsledku môže, ale výbava pre novorodenca znamenať nemalú finančnú záťaž a tak vám radi poradíme, na aké najdôležitejšie veci nemôžete zabudnúť vo svojej výbave pre bábätko. Zameriame sa na oblečenie, detský nábytok, potreby na kúpanie, hranie či cestovanie.

S príchodom nového života sa u vás ocitne mnoho drobností, ktoré ste doteraz nepotrebovali a preto si nižšie povieme viac o tom, ako pristupovať k nakupovaniu rozumne, aby ste sa nezahltili predmetmi, ktoré zostanú bez využitia zapadnuté prachom.

Veríme, že v našom blogu nájdete cenné informácie, ktoré vám prinesú predstavu o tom, ako správne nakúpiť základnú výbavu pre vás a vaše bábätko.

Základná výbava do pôrodnice.

Každé tehotenstvo so sebou prináša rôzne úskalia a má veľmi individuálny priebeh no samotný pôrod vyvoláva v každom obavy a nepoznané emócie. Preto si treba na pobyt v pôrodnici vopred pripraviť tašku so všetkými dôležitými vecami, aby ste nemuseli zbytočne riešiť vypäté stresové situácie a váš pobyt bol čo najpríjemnejší.

Základná výbavička dieťaťa do pôrodnice

Do svojej vopred pripravenej tašky si pribaľte iba pár základných kusov oblečenia. Bavlnená košieľka, dupačky, tenké bavlnené body prípadne rozopínací kabátik, prípadne siahnite po tzv. sete do pôrodnice. S oblečením to v prvé dni netreba preháňať pretože bábätko bude v erárnom nemocničnom oblečení. Nezabudnite však na čiapočku kvôli častému prievanu na chodbách a v priestoroch nemocnice, rovnako ako aj na ponožky a rukavičky ktoré slúžia, ako dôležité ochranné prvky, aby sa dieťatko nedopatrením nepoškriabalo.

Určite budete potrebovať bavlnené látkové plienky, vhodné či už na odgrgnutie po kŕmení, alebo utretie bábätka. Jednorazové plienky, vlhčené obrúsky a cumlík, no aj ochranný krém proti zapareninámjednorazové prebaľovacie podložky sú veci, ktoré by vám určite nemali chýbať.

 Pri odchode z nemocnice si pripravte veci najmä s ohľadom na ročné obdobie. Treba mať hlavne na pamäti, že bábätká nemajú dostatočne vybudovanú termoreguláciu a to môže veľmi rýchlo spôsobiť podchladenie, alebo naopak prehriatie organizmu a kolaps. Pravidelne treba kontrolovať teplotu dieťaťa, či nemá studené, alebo veľmi horúce ručičky, nožičky, noštek prípadne hrudník.

Dieťa vkladáme do vajíčka-autosedačky v zavinovačke, deke, prípadne nánožníku. Môžeme použiť aj hrubý, alebo tenší overal, prípadne kabátik v závislosti od vonkajšej teploty.

Budúca mamička by mala myslieť aj na svoje pohodlie, preto by si nemala zabudnúť zbaliť popôrodné nohavičky, dojčiace podprsenky, tehotenské nočné košele prispôsobené na dojčenie a kontrolu rán po pôrode, no napríklad aj obľúbený župan. Malé drobnosti môžu veľmi spríjemniť, už tak stresujúci pobyt v nemocnici. Z praktických vecí určite nezabudnite na nepremokavé podložky, popôrodné vložky, tampóny do podprsenky, ale napríklad aj, prsné klobúčiky, či kalciovú masť na popraskané bradavky.

To najdôležitejšie čo bábätko bude potrebovať od narodenia

Prichádzame k tomu, čo každá budúca mamička starostlivo vyberá niekoľko týždňov, či dokonca mesiacov pred narodením dieťatka. Tu je dôležité uvedomiť si čo sú veci, ktoré naozaj využijete.

Oblečenie ktoré vyčarí úsmev

Počas prvých mesiacov si čaro prezliekania užijete naozaj naplno. Treba dávať pozor najmä na správnu veľkosť oblečenia, pretože bábätká rastú rýchlejšie, ako si myslíte. Vopred sa pripravte na to, že bábätko sa môže narodiť väčšie/menšie a preto majte vopred pripravené rôzne alternatívy oblečenia. V základnej výbave oblečenia majte určite kúsky, ktoré sa dajú dobre kombinovať a navzájom sa dopĺňajú.  Počas prvých pár mesiacov dieťatku padne veľkosť 50, 56 a po približne po druhom mesiaci života prichádzajú na rad veľkosti 62 a 68.

Pridať môžete aj flisový overal na spanie, mikiny, svetre, šaty. Ak máte zimné bábätko, tak sa nezaobídete bez hrejivých horných vrstiev – bunda, zateplené nohavice, overal, čiapky, šál zimné rukavičky. Pozor na štýlové módne prvky, ako je napríklad kožušinka ktorá môže bábätku ublížiť. Rovnako nie je vhodná ani kapucňa, ktorá môže bábätko tlačiť na temene hlavy.

Plné bruško znamená spokojné bábätko

Dojčenie je najprirodzenejší a najzdravší spôsob výživy malých drobčekov. No nie vždy ide všetko podľa vašich predstáv a po niekoľkých dňoch so zapálenými prsníkmi, veľmi oceníte výdobytky moderných technológií, ktoré kŕmenie veľmi uľahčujú.

Praktickým doplnkom, môže byť aj ohrievač na fľaše a sterilizátor fliaš. Ako mamička určite oceníte dojčenské podprsenky, prípadne chrániče prsných bradaviek.  

Kúpanie má byť radosť

V prvom rade treba povedať, že bábätká sú veľmi krehké! Pred kúpaním majú rešpekt nielen oteckovia, ale aj mnohé mamičky. Preto treba predísť najmä výkyvu teplôt vody na ktoré sú bábätka veľmi citlivé. Kúpanie by malo prebiehať v miestnosti s optimálnou teplotou v menšom množstve vody, tak aby ste mali lepšiu kontrolu nad jej teplotou. Niektoré bábätká nemajú kúpanie v láske a jedna zlá skúsenosť vám dokáže vytvoriť vrásky na pár ďalších mesiacov, preto im treba tento rituál čo najviac spríjemniť.

Vhodné je mať poruke aj prebaľovací pult a v neposlednom rade, netreba zabudnúť ani príjemne mäkké froté uteráky či župan.

Pokojný spánok, spokojné bábo

Ešte pred odchodom do nemocnice, je potrebné pripraviť si domácnosť na príchod bábätka, pretože verte nám, na skladanie nábytku už nebudete mať čas.

Kvalitný spánok je určite základom zdravého vývinu dieťatka preto aj postieľka a správny výber matracu môžu veľmi ovplyvniť domácu pohodu. Detské postieľky majú veľkosť 120x60cm prípadne 140x70cm a určite si nájdete takú ktorá dokonale zapadne do vašej spálne, alebo novej detskej izbičky. Ak ste nižšia určite oceníte postieľku so sťahovacou bočnicou.

Do postieľky budete potrebovať matrac s hrúbkou 8-10cm – vyšší matrac by mohol znížiť citlivosť monitoru dýchania. Monitor dýchania môžete nahradiť aj elektronickou pestúnkou v prípade, že bývate vo väčšom dome. Odporúčame vám používať chránič na matrac – podložku zabezpečujúcu nepremočenie matraca a príjemným doplnkom sú aj baldachíny, alebo kolotoče nad postieľku no mali by ste sa snažiť o to, aby dieťa nezaspávalo pri pohybe, alebo konkrétnom zvuku.

Prvé mesiace balte svojho drobčeka do zavinovačky, alebo ešte lepšie spacieho vaku, pretože ten bábätko neodkope a vytvoríte mu tak ilúziu prostredia, aké malo v maternici. Paplón a vankúš pribúdajú až v neskoršom veku a dokonca použitie vankúša sa odporúča až pre deti staršie, ako dva roky. Pamätajte že dekoračné vankúše nepatria do detskej postieľky.

Prebaľovací pult je nevyhnutnosť

Tému prebaľovacieho pultu, sme začali už pri kúpaní bábätka. Túto pomôcku ocení najmä vaša chrbtica a fakt, že priemerné bábätko potrebuje prebaliť asi 6000x a to je číslo pri ktorom veľmi oceníte tento kus nábytku. Alternatívou k prebaľovaciemu pultu je prebaľovacia podložka, ktorá zabezpečí pevné a stabilné miesto, ktoré využijete aj pri prezliekaní bábätka.

Tu treba myslieť hlavne na praktickosť a hlavne, že potrebujete mať všetko po ruke. Týmto sa riaďte aj pri kúpe jednorazových plienok, pretože nie každá môže dieťatku vyhovovať a niekedy môže zloženie plienok bábätko aj dráždiť. Preto odporúčame používať látkové plienky, ktoré sú z jemného materiálu, takže ich môžete používať nielen na hygienu pri prebaľovaní, ale i na otrenie detskej tváre a ako utierku pri papaní.

Cestovanie za spoločnými dobrodružstvami

Kočík patrí jednoznačne medzi najobľúbenejšie a najštýlovejšie prvky výbavy pre bábätko. Pri výbere kočíka žiaľ neexistuje univerzálna rada, ktorý kočík je pre vás ten najlepší. V prvom rade treba myslieť na komfort a bezpečnosť. V prvých mesiacoch budete potrebovať najmä hlbokú kočíkovú vaničku. Ideálne je aby kočík disponoval nastaviteľnou intenzitou pohupovania. Kľúčovými pre váš výber, by mal byť aj faktor v akom teréne a na akej kvalite vozovky budete kočíkovať, ale napríklad aj rozmer výťahu, kufra auta, či voľné miesto na chodbe.

V závislosti od ročného obdobia je dobré myslieť na rôzne doplnky. Letné bábätko ocení najmä clonu proti Slnku, pláštenku do dažďa, ale aj sieťku proti dotieravému hmyzu. V prípade zimného bábätka myslite na to, aby sa do vaničky zmestil zateplený fusak, prípadne hrubšia deka. Nemal by chýbať ani nánožník a skutočne užitočným doplnkom je aj rukávnik na rukoväť kočíka.

Kvalitná autosedačka je základom bezpečného cestovania. V prvých mesiacoch sa jedná o takzvané vajíčko, ktoré sa umiestňuje proti smeru jazdy a vo veľa prípadoch sa dá jednoducho vybrať a pripevniť na rám vášho kočíka. Doplnky ako vyberateľná zavinovačka uľahčuje manipuláciu s bábätkom a aj čistenie. Práve pri cestovaní si uvedomíte, že kabelka vám na všetku potrebnú výbavu stačiť nebude a vtedy prichádzajú na scénu rozmerovo väčšie tašky s veľkým otvorom z ktorej pohodlne vyberiete všetko potrebné.

Na spoločných prechádzkach prírodou, alebo turistike určite oceníte detské nosidlo – klokanku, ktorá vám uvoľní ruky. Dôležité je, aby dieťatko nemalo zakrytú tvár a malo stabilne podopretú hlavičku a chrbát. Alternatívou sú špeciálne šatky, ktoré sa dajú uviazať na mnoho spôsobov.

Zabaviť dieťa je veľmi dôležité

S príchodom bábätka sa všetka vaša pozornosť nasmeruje na vytvorenie drobčekovej pohody. S tým vám veľmi pomôžu rôzne hračky, ktoré ale treba vyberať s ohľadom na ich vek a bezpečnosť. Preto volte hračky vyrobené z mäkkých materiálov, alebo gumy aby si vaše dieťatko neublížilo. Obľúbenou hračkou sú najmä hrkálky, hračky s kúsadlom na zúbky, hrádze za ktorými sa dieťa naťahuje, no aj rôzne plyšáky s hracím strojčekom, leporelá či pískajúce hračky.

Hojdacie ležadlo je stála klasika a určite si nájdete takú ktorá sa bude páčiť vám aj vaše bábätko upokojí. 

Pri výbere sa neváhajte poradiť, aby malo aj vaše bábätko vždy vhodnú hračku vzhľadom k jeho veku.