Cestovanie s bábätkom nemusí byť nočná mora

Cestovanie sa stalo normálnou súčasťou nášho života. Cestujeme nielen na dovolenky, ale každodenne dochádzame za prácou, koníčkami či nákupmi. Preto je potrebné aby spoznávalo cestovanie od útleho veku a bábätká nie sú a ani by nemali byť nijakou prekážkou v cestovaní. Ak nepodceníte dostatočnú prípravu, nemala by vás počas cesty stretnúť žiadna nepríjemnosť.

Bábätká sa dokážu perfektne prispôsobiť akejkoľvek situácií, ak je o nich náležite postarané a sú naplnené všetky ich základné potreby. Treba myslieť na to, že cestovanie s bábätkom si vyžaduje trochu viac opatrnosti pri výbere destinácie, dopravyčasu tak, aby ste si ušetrili nervy, nepredvídateľné situácie a najmä neohrozili zdravie bábätka.

Tipy pre pohodové cestovanie

Pri cestovaní s bábätkom stále najlepšia jazda autom. Prečo?

  • Môžete sa individuálne prispôsobiť potrebám dieťaťa
  • Urobíte si prestávky, kedy potrebujete
  • Vyhnete sa cudzím pohľadom

Hneď na začiatku si povedzme dobrú správu – čím menšie dieťatko, tým ľahšie cestovanie. Bábätká do 3 mesiacov, väčšinu cesty prespia. Mali by ste, ale dbať na isté aspekty, aby ste bábätku vytvorili vhodné podmienky a samotná dĺžka cesty, by nemala presiahnuť 3 hodiny resp. 300km. V prvom rade je potrebné dieťaťu vytvoriť vhodnú klímu na cestovanie a teplota by nikdy nemala byť väčšieho rozdielu, ako 4°C. Vyvarujte sa taktiež vetraniu v štýle prievanu, pretože bábätká sú veľmi náchylné na choroby. V prípade teplého počasia, je vhodné vzduch ochladzovať vodným rozprašovačom, prípadne cez sedačku prehodiť vlhkú látkovú plienku.


Pre ešte väčšie pohodlie určite poslúžia aj clony resp. tienidlá do okien prípadne certifikované fólie. Drobčekovi nebude také teplo a hlavne mu nebude svietiť slniečko do očí. Preto ak už cestujete, najvhodnejší čas na presun je buď skoro ráno, alebo neskoro večer.

Bezpečnosť je na prvom mieste

Vždy používajte autosedačku! Je jedno či cestujete pár minút, alebo niekoľko hodín, vždy trvajte na tom, aby vaše dieťatko bolo v bezpečí. V priebehu toho, ako bábätko bude rásť, budete potrebovať aj väčšiu autosedačku. Pokiaľ je bábätko malé používa sa takzvaná autosedačka typu vajíčko, ktorú je možné vo väčšine moderných áut upevniť aj na sedadle spolujazdca a vtedy nezabudnite vypnúť airbag. Výber správnej autosedačky je pre pohodu v aute zásadný, preto si nechajte poradiť.

Ak je to možné snažte sa nejazdiť sami. Nesústredený vodič je nebezpečný pre seba, aj svoje okolie, preto ak to situácia dovoľuje, jazdite s pomocníkom, ktorý prispieva k väčšej pohode počas cestovania. Ak ale cestujete sami, položte si bábätko vedľa seba, čo je možné pri vyššie spomenutom druhu autosedačky typ. vajíčko. Autosedačka tohto typu sa z auta ľahko vyberá a vo väčšine prípadov sa dá pripevniť aj na rám vášho kočíka. Tým sa manipulácia a cestovanie stáva ešte jednoduchším.

Pri väčších deťoch, ktoré sedia na zadných sedačkách si nezabudnite správne nastaviť spätné zrkadlo, aby ste videli nielen na prevádzku, ale aj na autosedačku v ktorej sedí váš poklad.

Čo musíte mať po ruke

Ak ste sa vybrali na dlhšiu cestu, majte dopredu naplánované zastávky. Počítajte s tým, že sa môže niečo pokaziť, takže si pripravte aj náhradné varianty a uistite sa, že máte všetko čo potrebujete.  ,

Určite nezabudnite na zabezpečenie pitného režimu pre celú posádku a pokiaľ vaše dieťatko dostáva dojčenskú mliečnu výživu pribaľte si niekoľko fliaš navyše.

Hračka nesmie zostať doma

Či vám presun bude trvať 10 minút, alebo 10 hodín, nepodceňujte silu náhody, pretože nikdy neviete aký čas reálne strávite v aute a či bude mať váš malý cestovateľ dobrú náladu. Určite sa na cestu vyzbrojte obľúbenou hračkou, prípadne ho prekvapte niečím úplne novým, čo ho dokáže zabaviť na pomerne dlhý čas.

Ideálne je aj prehrávanie, rozprávok, alebo pomalých pesničiek s ukľudňujúcou melódiou. Ak poznáte hudobný vkus svojho drobca a viete čo sa mu páči, vyhrali ste.

Letecky sa dá aj s bábätkom

Ak ste sa rozhodli podniknúť s vašim drobcom dovolenku pri výbere destinácie sa snažte vyberať priamy let, bez medzipristátia a všetko si vopred dobre načasujte. Ideálne podľa denného režimu vášho dieťaťa, tak aby malý cestovateľ vybil svoju energiu ešte počas skúmania zákutí letiska a v lietadle zaspal.

Veľký kočík určite nechajte doma a uspokojte sa s jeho športovou verziou, ktorú pri dovolenke a na letisku oceníte oveľa viac. K praktickým pomôckam patrí určite aj nosidlo prípadne klokanka, kedy vaše ruky zostanú voľné a vy tak bez problémov zvládnete pasovú aj letiskovú kontrolu.

Pamätajte na to, že pri prechode bezpečnostnou kontrolou musíte vyprázdniť tekutiny, no pri deťoch bývajú zamestnanci zhovievavý a nechajú vás preniesť rozumné množstvo. Dobré je na ne vopred upozorniť a nechať ich prezrieť.  

Pri dlhších letoch by ste si nemali zabudnúť do príručnej batožiny zabaliť nič podstatné, ako je napríklad fľaša s čistou vodou, vlhčené obrúsky, mikina, šatka na krk, ponožky prípadne rukavičky, kvôli klimatizácii, obľúbenú hračku či vankúšik na spanie.

Pred nástupom do lietadla dbajte na to, aby bolo dieťatko najedené a prebalené. To je si vhodné vopred natrénovať, aby ste dieťatko zbytočne nestresovali. Pamätajte, že bábätko musí počas štartu aj pristátia sedieť na vašich kolenách a byť pripútanú špeciálnym pásom.

Zoznam vecí, ktorý by ste si mali zobrať so sebou je pomerne dlhý a záleží najmä od destinácie, do ktorej ste sa vybrali. S trojmesačným a starším dieťatkom je možné bezpečne cestovať prakticky kamkoľvek, samozrejme s výnimkou exotických krajín, kde sa odporúča aj očkovanie dospelýchOrganizmus dojčaťa by bol v takýchto destináciách ohrozený.

Ak ale chcete, aby vaša dovolenka bola skutočným relaxom, odporúčame vám s prvou dovolenkou počkať minimálne do jedného roka dieťaťaBatoľa je už predsa len o niečo samostatnejšie v niektorých činnostiach.

Malá rada na záver

Nezabudnite, že aj bábätko potrebuje svoj pas alebo občiansky preukaz. Občiansky preukaz je lacnejšou a väčšinou aj rýchlejšou alternatívou v prípade, že sa chystáte len do krajín EÚ. Vzhľadom na to, že si bábätko na doklade totožnosti musí byť podobné, je životnosť občianskeho preukazu, alebo pasu u malých detí pomerne krátka.

Zamyslite sa aj nad cestovným pripoistením nielen pre seba, ale aj pre vaše dieťatko. Istota je istota a cestovné poistenie pre malé deti býva výrazne lacnejšie, ako pre dospelých. A nezabudnite aj na klasickú kartičku poistenca.

Šťastnú cestu!